Παστιτσιο

12:31:00 μ.μ.

 

       

Η αλήθεια είναι, ότι τώρα έχω περισσότερο χρόνο για μαγείρεμα και γενικώς να ασχοληθώ με πράγματα που είχα αφήσει πίσω.. Κοίταξα το μπλογκ και είδα ότι δεν έχω βάλει συνταγή για παστίτσιο. Όποτε λέω δεν το γραφείς;

Για πάμε λοιπόν :

Υλικά

·         1 πακέτο, ή 500 γραμ. χοντρα μακαρόνια για παστίτσιο, (ή Νο. 5)
·         1 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη ή λίγο λαδάκι αναλόγως την προτίμηση
·         500 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
·         ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
·         1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
·         2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
·         μαϊντανό ψιλοκομμένο
·         400 γραμ. φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονκασε
·         1 φλυτζ. τσαγιού κρασί
·         1 πρέζα ζάχαρη
·         ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
·         ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
·         ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
      αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  •       Ζωμός λαχανικών ή μοσχάρι

Μπεσαμέλ

·         1½ λίτρο φρέσκο γάλα

·         12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι

·         5 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη

·         5 αυγά φρέσκα

·         ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

·         αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  •          1  φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
  •          Φρυγανια

Εκτελεση :

Σε αλατισμένο νερό (ή ζωμό λαχανικών) που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε το βούτυρο ή  λαδι, και  ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.  Σε μια  κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄περίπου,προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο  και σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ζωμο,  την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. Προσθετουμε νερακι και βραζουμε για 35' μεχρι να "δεσει." Αν σας εχει μεινει "νερακι"(οχι πολυ μην ανησυχειτε ετσι θα βγει το παστιτσιο πιο ζουμερο και δεν θα στεγνωσει στο ψησιμο.)

Για την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι,  προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.

Σε καλα βουτηρωμενο ταψι, ρίχνουμε τα ⅔ απ᾿ τα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με 3 - 4 κουταλιές μπεσαμέλ.

Ανακατεύουμε και τα στρώνουμε καλά στο ταψι, αδειαζουμε τον μισο κιμα, ριχνουμε λιγο απο το τυρι μας, απο πανω και κανουμε την επομενη στρωση με τα μακαρονια τον κιμα και την μπεσαμελ  αφου τελειωσει η μπεσαμελ ριχνουμε απο πανω το υπολοιπο τυρι και λιγο φρυγανια και ψηνουμε στους 180 βαθμους για 50' περιπου μεχρι να ροδισει.

 


You Might Also Like

1 σχόλια

  1. Αγαπημένο φαγητό!
    Μα τι λέω;
    Ίσως από τα πιο, πιο, πιο αγαπημένα μου!
    Ότι με ζυμαρικά είναι από τα πιο, πιο, πιο αγαπημένα μου!
    Ίδια συνταγή έχουμε, μόνο το σκορδάκι παραλείπω, διότι γερνάω και έχει αρχίσει να με πειράζει!
    Καλό μήνα Έλενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.

Followers