How to not give a fuck

10:00:00 π.μ.




Πολλές φορές στη ζωή ερχόμαστε σε δύσκολη θέση, με ένα συναίσθημα τόσο βαρύ μέσα μας ότι εάν πράξουμε κατά έναν τρόπο ο άλλος θα μας κρίνει άσχημα. Όλοι έχουμε βρεθεί να αισθανόμαστε ότι θέλουμε ανανέωση, να πετάμε όλα όσα θεωρούμε ότι δεν μας γεμίζουν, σκεπτόμενοι πως έτσι θα αισθανθούμε πιο ελεύθεροι, Θα γεμίσουμε χαρά.
Συνήθως αυτά όμως είναι υλικά αγαθά.
Αλλά τι θα γινόταν εάν μαζεύαμε σε μια μεριά του μυαλού μας όλα όσα μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα; Συναισθήματα,  ανθρώπους,  σχέσεις και τα πετούσαμε χωρίς να το μετανιώσουμε καθόλου; Και να δώσουμε έμφαση μόνο σε αυτά που μας κάνουν χαρούμενους;
How to actually not giving a fuck?
Τι σημαίνει δίνω σημασία σε κάτι; Δίνω σημασία σε κάτι, σημαίνει με νοιάζει.
Όταν εγώ λοιπόν λέω ότι δεν μου αρέσει το Stanger things σημαίνει ότι πραγματικά και με όλη μου την κάρδια δεν με νοιάζει τι γίνεται σε αυτή τη σειρά. Εάν όλο αυτό λοιπόν το πάρουμε και το προσαρμόσουμε στη ζωή μας θα γλιτώσουμε χρόνο, ενεργεία , ακόμη και χρήμα.
Παράδειγμα
Δεν βλέπω την συγκεκριμένη σειρά γιατί δεν με ενδιαφέρει τι γίνεται μέσα σε αυτή, και δεν με νοιάζει εάν θα έχει άλλη σεζόν. Άρα δεν σπάταλαω τον χρόνο μου ή ακόμη και τα χρήματα μου, για να πάρω memorabilia. 
Εάν δούμε τα περισσότερα πράγματα με αυτή τη λογική καταλήγουμε να περνάμε το χρόνο μας κάνοντας κάτι που μας αρέσει.
Πως εγώ προσπαθώ να το εφαρμόσω;
Τα προηγούμενα χρόνια (συγκεκριμένα μέχρι πριν 7 χρόνια) είχα σχεδόν τη ζωή ενός «αθλητή». Πρόσεχα πάντα τι θα φάω, είχα συγκεκριμένη ώρα προπόνησης και έβρισκα χρόνο να κάνω αυτά που πραγματικά ήθελα. Είχα και μια δουλεία που μου επέτρεπε να κάνω περισσότερα χωρίς άγχος.
Περνώντας τα χρόνια συνέβησαν διάφορα πράγματα , που άλλαξαν εντελώς την ζωή μου. Άρχισα να δίνω σημασία σε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα με ένοιαζαν. Άρχισα να μην προσέχω έμενα, και αυτό είχε επιπτώσεις στη ψυχολογία μου αλλά και στην υγεία μου γενικότερα, σε σημείο να μην θέλω να κάνω τίποτα και 9 φορές στις 10 να κλαίω καθημερινά.
Όποτε ένα ωραίο πρωί του 2017 είπα απλά «ΣΤΑΜΑΤΑ» και κάνε κάθε προσπάθεια για να βρεις το χαμόγελο σου.
Όποτε τι έκανα;
Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν  να μιλήσω. Να μιλήσω σε ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια ήταν εκεί για μένα, και που πάντα με κάνουν να νιώθω καλά.
Μίλησα και είπα όλα όσα με απασχολούσαν και όλα όσα θέλω να κάνω. Φυσικά και αυτό έγινε δύσκολα, μετά από πολλά κλάματα και αφού συνειδητοποίησα ότι για να γίνω χαρούμενη και για να έχω το αποτέλεσμα που θέλω , θα πρέπει να σταματήσει να με νοιάζει η γνώμη των άλλων για την δική μου ζωή και να γράψω.
 ΝΑΙ ναι,  να γράψω όλα αυτά τα πράγματα που με ενοχλούν, και να πάψω να δίνω την προσοχή μου σε αυτά, εκτός και αν είναι απολύτως ανάγκη. (συνήθως δεν είναι, και δεν εννοώ να αφήνουμε τους λογαριασμούς απλήρωτους ε; ).
Όταν λοιπόν λέω να παψει να σε ενδιαφέρει, δεν εννοώ να μετατραπείς σε Μαλακα

Μπορείς να το κάνεις με ειλικρίνεια και ευγένεια.
Όποτε στο τέλος δεν αισθάνεσαι άσχημα που αρνήθηκες κάτι, που δεν σε εξυπηρετεί.
Παραδειγμα #2
Είσαι καλεσμένη/νος σε ένα οικογενειακό τραπέζι και έχει στην τηλεόραση την αγαπημένη σου σειρά, αλλά δεν θες να την χάσεις γιατί την επομένη μέρα θα συζητάνε το επεισόδιο όλοι στην δουλεία και μάντεψε; Spoilers!!

Όποτε αποφάσισε τι σε κάνει να νιώθεις όμορφα; Και διαχώρισε το χρόνο σου σωστά.

Εάν πάρεις την απόφαση πως θες βρε παιδί μου να δεις την σειρά πιο πολύ από το να πας στο τραπέζι, μπορείς να πεις «ευχαριστώ αλλά δεν θα τα καταφέρω να παρευρίσκομαι» Θα είσαι ειλικρινής και ευγενικός/κη και δεν θα χρειαστεί να νιώσεις καθόλου άσχημα γι αυτό.


Ας επιστρέψουμε λοιπόν στη λίστα.

Παράδειγμα η δουλεία σου :
1)      Ο « Φανταστικός προϊστάμενος» (άλλη ανάρτηση αυτή!!)
2)      Ποτα με τους συναδέλφους σου που δεν γουστάρεις
3)      Η δουλεία σου ( χαχαχαχαχα)

Α)Συγκέντρωσε τι σε ενοχλεί και σταματά να του δίνεις σημασία
Β)Σβήσε από την λίστα αυτό που δεν θέλεις καθόλου να κάνεις, σοβαρά σβηστό.

2) Ποτά με τους συναδέλφους σου που δεν γουστάρεις.

Οκ η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνουμε , όπως το να σηκωθούμε για να πάμε για δουλεία κάθε πρωί αλλά μπορείς να αρνηθείς να βγεις έξω με άτομα που δεν συμπαθείς.
Εάν ακόμη αισθάνεσαι το βάρος του « όχι δεν πρέπει να αρνηθώ» μπορείς για 5 λεπτά να σκεφτείς πως θα αισθανόσουν εάν πήγαινες  για το ποτό που λέγαμε : ενοχλημένος/νη ή γεμάτος/τη χαρά;
Εδώ δεν τρελαίνεσαι να έρχεσαι σε επαφή μαζί τους στο γραφείο , φαντάσου  πως θα ήταν εάν όντως πήγαινες για ποτό;
Γιατί πας; Θα σου πω
Γιατί αισθάνεσαι υποχρεωμένος/νη και ένοχος/νη. Οι περισσότεροι από εμάς λέμε ναι σε τέτοια πράγματα χωρίς καν να το σκεφτούμε και καταλήγουμε να σπαταλάμε χρόνο και ενεργεία  σε κάτι που μας ενοχλεί και δεν το απολαμβάνουμε.  Σπαταλάμε ενεργεία ακόμα πιο πολύ ψάχνοντας τρόπους να το αποφύγουμε και μετά θα φάνουμε μαλακές επειδή ακυρώσαμε την τελευταία στιγμή, και τότε όντως θα είμαστε μαλακές.
Αντ αυτού Σταματά, και σκέψου « Αυτό δεν με ευχαριστεί»  και σε σύντομο χρονικό διάστημα πες « όχι ευχαριστώ. »   Κάπως έτσι σταματάς να περνάς χρόνο που δεν έχεις με ανθρώπους που δεν συμπαθείς, κάνοντας πράγματα που δεν θέλεις.
Έτσι θα έχεις περισσότερο χρόνο, ενεργεία ακόμη και χρήμα για να κάνεις αυτά που πραγματικά θέλεις να κάνεις.
Μπορούμε να κάνουμε απίστευτες αλλαγές στη ζωή μας αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, κάνοντας εσωτερικές αλλαγές , κάνοντας  απλά μια λίστα με όλα όσα πραγματικά μας ενδιαφέρουν λέγοντας σε όλα τα υπόλοιπα « όχι ευχαριστώ.» .
Δεν θα τελειώσει ο κόσμος εάν αρνηθούμε μια πρόσκληση.

Για να είμαστε ειλικρινείς, εάν μπούμε στη διαδικασία να ξεκαθαρίσουμε, αυτά που  θέλουμε με αυτά που πραγματικά δεν θέλουμε θα ήταν σαν να κάναμε  γενική στο σπίτι, μόνο που η γενική κρατά δυο μέρες,  ενώ το να αλλάξεις φιλοσοφία , να μάθεις να λες όχι και θέσεις τα όρια σου κρατά μια ζωή.

You Might Also Like

1 σχόλια

  1. Πολύ σωστή τοποθέτηση σε όλα!
    όλα μια απόφαση είναι και ένα "πρέπει να κοιτάξω και την δική μου ευτυχία".
    Δίκιο έχεις! Τα ξέρουμε αλλά ο καθένας θέλει τον δικό του χρόνο για να πάρει μπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.

Followers