κουλουράκια πορτοκαλιου

10:22:00 π.μ.

Hello..
Λογω των ημερών είμαι συνεχεία μέσα στην κουζίνα και καταπιάνομαι με διαφορές συνταγές. Εκεί που έψαχνα το τετράδιο με τις συνταγές της μητέρας μου για την καθιερωμένη πλέον βασιλόπιτα, βρήκα μια συνταγή για κουλουράκια που της την είχε δώσει η καλύτερη της φίλη πριν από χρόνια.

Θα σας δώσω την δική μου παραλλαγή της συνταγής : 

250 γρ. Βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
2 κροκοί αυγού για τη ζύμη
5 κροκοί για το άλειμμα
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού + 1 κουτ. Σούπας από  το ξύσμα
3 βανίλιες
Περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπεικιν παουντερ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το χέρι να ομογενοποιηθεί και να μην υπάρχουν κομμάτια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα κυκλικά μέχρι να διαλυθεί μέσα στο βούτυρο. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και μετά το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα,  και τις βανίλιες. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά και αν δούμε ότι η ζύμη που έχουμε είναι υδαρής  ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια. Δοκιμάζουμε να πλάσουμε ένα κουλούρι και κρίνουμε αν θα χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι.
Πλάθουμε μικρά λεπτά μπαστουνάκια και κάνουμε μικρά S ή ακόμη και  πλεξούδες.

Μεταφέρουμε τα κουλούρια σε λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα. Χτυπάμε τους κρόκους και αλείφουμε τα κουλούρια με αρκετή ποσότητα, ώστε να γυαλίσουν καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις) για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Έτσι τα φτιάχνουμε κι εμείς! Αγαπημένα κουλουράκια πορτοκαλιού! Η μαγειρική είναι ωραίο πράγμα, έ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μαγειρική για μένα, είναι αγχολυτικό.. ηρεμώ μαγειρεύοντας ή φτιάχνοντας γλυκά..

      Διαγραφή

Από το Blogger.

Followers